Auto leasen of lenen?

Wilt u een auto leasen of lenen?
Bent u van plan een nieuwe auto aan te schaffen en twijfelt u over leasen of lenen? De beide financieringsmogelijkheden hebben zowel verschillen als overeenkomsten. Het is in de beide gevallen bijvoorbeeld niet nodig om eerst te sparen voor uw aankoop. In plaats daarvan is het voldoende om een lening af te sluiten of een leasecontract aan te gaan. Men zal u de auto direct mee kunnen geven, waardoor u er morgen al in kunt rijden. Een auto leasen of lenen brengt aan de andere kant echter ook verschillen met zich mee.

Voordeel van leasen

Het grote voordeel van leasen is dat u zich waarschijnlijk geen zorgen hoeft te maken over het onderhoud. Daarnaast betaalt de leasemaatschappij de wegenbelasting en de verzekering. Alles wat u hoeft te doen is de sleutel om te draaien en zo nu en dan eens langs een tankstation te rijden. U gooit dan de brandstof in de auto, om er weer honderden kilometers gebruik van te kunnen maken. Is er een keer wat aan de hand met uw leaseauto? Dan kunt u deze gewoon langs de garage brengen, de kosten zijn niet voor u.

Voordeel van lenen

Wilt u een auto lenen? Ook dan kunt u profiteren van een aantal voordelen, die net iets anders in elkaar zitten dan bij leasen. De totale kosten die u voor de auto betaalt liggen over het algemeen net wat lager. U dient zelf de verzekering en wegenbelasting te betalen, maar u kunt op die manier een opslag door de leasemaatschappij voorkomen. Houd er rekening mee dat u de reparaties zelf dient te betalen. Heeft u in de eerste jaren nauwelijks tot geen schade? Dan is dit voordeliger dan leasen. Lenen kan bij wat meer schade echter ook gemakkelijk duurder uitpakken dan leasen.

Vormen van lease
Tenslotte kunt u uw auto leasen op de manier die u wenst. U kunt bijvoorbeeld gebruik maken van financial lease of operational lease. Kiest u voor de eerste variant? Dan bent u juridisch eigenaar van de auto. Bij operationele lease ‘huurt’ u de auto als het ware van de leasemaatschappij. Het is verstandig om de verschillende leasecontracten eens naast elkaar te leggen en goed te kijken naar verantwoordelijkheden. Op die manier kunt u bepalen of het lenen of leasen voor u meer interessant is en welke vorm van lease het uiteindelijk zal moeten worden.