Financial lease

Financiële lease ook wel financial lease genoemd is leasevorm die sterk op huurkoop lijkt. De looptijd bij een financial lease vorm is in de regel gelijk aan de economische levensduur van de auto. Gedurende de lease periode blijft de leasemaatschappij de juridische eigenaar van de auto. Waarbij het economisch bij de gebruiker (lessee) ligt en deze waarde van de auto wel op zijn of haar balans dient op te nemen.

De werkwijze bij financial lease is dat de aanschafwaarde van de auto door de lease aanbieder wordt voorgeschoten. Door te kiezen voor deze leasevorm kan de lessee direct beschikken over een gloednieuwe auto. Hierdoor hoeft de lessee niet in een keer een grote investering moet doen.

De betaling verloopt door middel van een vast of variabel maandbedrag, om zodoende uiteindelijke de aanschafwaarde van de auto inclusief rente in zijn geheel of gedeeltelijk terug te betalen. Aan het eind van de looptijd dient de lessee het juridisch eigendom van de auto over te nemen mits de aanschafwaarde is afbetaald. Indien dit niet het geval is heeft de lessee de mogelijkheid om tegen een van te voren afgesproken bedrag de auto over te nemen.

Voorbeeld van de financial lease
Startende ondernemer “Klussertje” wilt een bestelauto met een aanschafwaarde van 35.000 aanschaffen. Omdat de ondernemer deze grote investering voor andere bedrijfsactiviteiten benodigd heeft besluit de ondernemer een financial lease contract af te sluiten.

De leasemaatschappij waarbij de ondernemer het leasecontract heeft afgesloten schaft de bestelbus aan. Waarna deze de bestelbus in lease geeft aan de ondernemer met een looptijd van 48 maanden. De ondernemer betaalt vervolgens een maandelijks termijnbedrag van 815 euro, dat is over de gehele looptijd 39120 euro. De ondernemer en de leasemaatschappij zijn in het financial lease contract overeengekomen dat na het voldoen van de maandelijkse bedragen het juridisch eigendom over gaat naar de ondernemer.

Voordelen financial lease
1. Bij de aanschaf van een financial lease auto heeft de gebruiker recht op teruggave van de btw. Tevens heeft u bij een financial lease auto voorzien van een grijs kenteken recht op een investeringsaftrek.

2. Omdat u economisch eigenaar wordt, moet de auto op uw balans staan en zijn de rente en afschrijvingskosten bovendien fiscaal aftrekbaar.

3. Na afloop van de looptijd van het financial leasecontract vertegenwoordigt de auto een bepaalde waarde. Van te voren wordt er dan met deze waarde een restbedrag vast gesteld, waarover u gedurende de looptijd rente betaald en geen maandelijkse aflossingen. Hierdoor blijft het niveau van de maandelijkse termijnen relatief laag

Slottermijn financial lease
Slotermijn is dus een van te voren overeengekomen restbedrag dat tussen de leasemaatschappij en lessee wordt afgesproken. Na afloop van de lease termijn wordt dit bedrag aan de leasemaatschappij betaald waarna het juridisch eigendom overgaat naar de lessee.

Voorbeeld van de slottermijn
Transport bedrijf “Koeltransport” schaft een vrachtwagen aan met een aanschafwaarde die 75.000 euro bedraagt. Het bedrijf heeft een looptijd van 5 jaar met de financial lease maatschappij afgesproken om het bedrag van de vrachtwagen terug te betalen. Indien het bedrijft niet kiest voor een hoger slottermijn dan is het maandelijks termijnbedrag inclusief rente 1.465 euro. Als het bedrijft daarin tegen wel kiest voor een hoger slottermijn van bijvoorbeeld 15.000 euro dan is het maandelijks termijnbedrag inclusief rente 1.250 euro.