Leasen of lenen?

Leasen of lenen? Wilt u een auto leasen als particulier, of twijfelt u over de mogelijkheid tot lenen? Houd er rekening mee dat u in de beide gevallen gebruik maakt van een auto waar u op dit moment het volledige bedrag nog niet voor hoeft te hebben. Lease klinkt een stuk vriendelijker dan lenen en werkt net iets anders, maar er zijn wel degelijk overeenkomsten te vinden. Zet deze op een rij, net als de verschillen. Op die manier kunt u een auto lease als particulier of deze lenen, afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur.

Vast bedrag per maand

Gaat u een auto leasen als particulier? Dan betaalt u een vast bedrag per maand om gebruik te maken van de auto. De auto is nog niet van u, aangezien deze in de meeste gevallen eigendom zal blijven van de aanbieder van de auto. Dit zorgt er onder andere voor dat u het onderhoud op kosten van de aanbieder uit kunt laten voeren en dat u bijvoorbeeld alleen de brandstof hoeft te betalen. Indien u de auto gaat lenen dient u uiteraard zelf ook de wegenbelasting en bijvoorbeeld de verzekering voor de auto te betalen.

Geen BKR lening

Het voordeel van een auto leasen als particulier is dat u niet te maken heeft met een lening die men bij het BKR zal noteren. In plaats daarvan gaat u een overeenkomst aan waarin u afspreekt dat u bijvoorbeeld 24 of 48 maanden lang iedere maand een bedrag zal betalen voor de auto waar u gebruik van wenst te maken. Nadat deze periode voorbij is heeft u de mogelijkheid om de auto tegen een laatste betaling over te nemen, of kunt u een nieuw model uitzoeken. U kunt een mooie nieuwe auto rijden dankzij particuliere lease, zonder dat u daar vooraf de volledige kosten voor hoeft te hebben gespaard.

Overeenkomsten

Zoals u merkt zitten er wel degelijk overeenkomsten tussen de particuliere lease van de auto en het afsluiten van een lening. In beide gevallen betaalt u een vorm van rente of kosten voor het gebruik van de auto, waar u vooraf nog niet voor heeft gespaard. U spaart als het ware achteraf, waardoor u al direct in de auto weg kunt rijden op het moment dat u de overeenkomst aangaat. De particuliere lease van uw auto en een autolening brengen echter wel degelijk verschillen met zich mee, dus vergelijk de beide mogelijkheden goed met elkaar.

Verschil tussen leasen en een autofinanciering
Zowel met leasen als met een autofinanciering ga je een overeenkomst aan voor een bepaalde looptijd. Echter bij een autofinanciering bent u wel gelijk eigenaar van de auto, maar met een lease niet. Nadat alle termijnen zijn voldaan is er wel een mogelijkheid om aan het einde van de rit de auto alsnog aan te kopen, echter zal er dan vaak nog wel een restwaarde moeten worden betaald.